Vraag
Het kabinet wil de kennis vergroten van de geschiedenis, waarden en vrijheden van Nederland. In het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ staat onder andere dat jongeren de nationale canon op hun 18e verjaardag moeten krijgen. Maar wat vindt de jonge doelgroep eigenlijk van zo’n canon? In wat voor vorm kan dit soort kennis het beste gegoten worden? En via welk kanaal moet het gecommuniceerd worden om jongeren te bereiken…?

Aanpak
Om een goede indruk te krijgen van de houding en ideeën van de doelgroep, zijn samen met CJP focusgroepen georganiseerd. Om zoveel mogelijk bruikbare inzichten te verzamelen is met de verschillende stakeholders vooraf een leidraad met gesprekspunten ontwikkeld.

Outcome
De resultaten van de focusgroepen zijn gebundeld in een rapportage met key-insights. De inzichten leidde onder andere tot een wijziging van de kabinetsplannen; jongeren krijgen geen canon op hun achttiende verjaardag en er wordt gekozen voor een vorm die meer aansluit hun behoefte en belevingswereld. Ook is de rapportage via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) in handen gekomen van de NOS en het tv-programma Zondag met Lubach. Dit resulteerde onder andere in een video over de Canon van Nederland samen met rapper Fresku.